Четвер, 02.05.2024, 08:58
Вітаю Вас, Гість

ТЕМА 4. БІОФІЗИКА БІЛКІВ ТА НУКЛЕЇНОВИХ КИСЛОТ.

Функції та структурна організація білків

1.     Функції білків в організмі.

2.     Первинна структура.

3.     Поліконденсація амінокислот

4.     Пептидний зв’язок.

5.     Типи вторинної структури білків.

6.     Надвторинна структура.

7.     Третинна структура.

8.     До­мени.

9.     Принцип методу диференціальної скануючої мікрокалориметрії.

10.  Криві плавлення льоду та білка.

11.  Що і як можна визначити по кривій плавлення?

 

Дисперсія оптичного повертання

1.     Дисперсія оптичного повертання білків.

2.     Трансформація світлового променя у процесі проход­ження через установку.

3.     Чому оптично активна речовина повертає площину поляризації?

4.     Який звязок між показником заломлення і швидкістю поширення променя?

5.     Питоме повертання.

6.     Яким приладом визначають спектр ДОП?

7.     Для чого застосовують метод ДОП?


Круговий дихроїзм

1.     Круговий дихроїзм білків.

2.     Трансформація світлового променя у процесі проходження через ус­тановку.

3.     Яка причина еліптичності променя, який пройшов крізь оптично активну речовину?

4.     Яким приладом визначають спектр КД?

5.     Молярна еліптичність.

6.     Що і як визначають методом КД?

7.     Як обчислити еліптичність променя, якщо відомі молярні частки типів вторинної структури білка?

 

Диференціальна спектрофотометрія білків

1.     Чому білок поглинає ультрафіолет?

2.     Закон Ламберта – Бера в диференційній та інтегральній формі.

3.     Оптична густина.

4.     Спектри  поглинання та пропускання, їх вимірювання.

5.     Коефіцієнт по­глинання, його визначення.

6.     Довжина екстинкції, її визначення.

7.     Диферен­ційний спектр.

8.     Що ви­значають методом диференціальної спектрофотометрії?

 

Флуоресцентна спектроскопія білків

1.     Шляхи переходу молекули із збудженого синглетного рівня.

2.     Триплетний стан.

3.     Флуоресценція, фосфоресценція, люмінесценція.

4.     Спектр флуоресценції.

5.     Спектр збудження.

6.     Квантовий вихід флуоресценції.

7.     Закон Стокса.

8.     Для чого застосовують флуоресцентну спек­троскопію?

 

Просторова будова ДНК

1.     Просторова будова ДНК.

2.     Назвати уотсон-кріковські пари ДНК.

3.     Горизонтальні взаємодії.

4.     Стекінг-взаємодії.

5.     Роль водного середовища у стабілізації подвійної спіралі ДНК.

6.     Експериментальне визначення кроку спіралі та відстані між комплементарними парами ДНК .

 

Оптичні характеристики нуклеїнових кислот

1.     Гіпер­хромний ефект.

2.     Як і на скільки змінюється оптична густина розчину ДНК на довжині хвилі 260 нм при денатурації?

3.     Крива плавлення ДНК.

4.     Температура плавлення ДНК.

5.     Графік залежності температури плавлення ДНК від молярної частки ГЦ-пар.

6.     Визначити молярні частки ГЦ- і АТ-пар в ДНК, якщо її температура плавлення стано­вить 85°С.

Перейти вище